Pressco: O cafea de specialitate cu impact

CUVINTE Carina Cozminschi
PUBLICAT LA
Povestea Pressco a început în Baia Mare, orașul natal al lui Răzvan Iagamos, unde în 2014 a ales să deschidă o prăjitorie de cafea de specialiate din dorința de a descoperi origini cu adevărat speciale, unice, diferite de orice altceva existent pe piață. A fost o inițiativă mai puțin obișnuită la acea vreme, mai ales când Bucureștiul începea să devină scena principală a cafelei de specialitate, dar vizitând astăzi Pressco în Baia Mare, este clar că Răzvan a avut viziune.
Încă de la început, procesul lui a însemnat mult timp petrecut pe teren – în munții îndepărtați ai Columbiei, Etiopiei sau Peru – în comunitățile în care cafeaua prinde viață. Acolo a lucrat cot la cot cu fermierii, a investit, a experimentat și a renunțat, pe cât posibil, la intermediari, pentru ca valoarea reală să ajungă la cei care muncesc cu adevărat. Ușor, ușor a câștigat încrederea oamenii de acolo și l-au primit în comunitățile și în casele lor.
În ultimii 10 ani, portofoliul Pressco s-a diversificat și include acum origini de cafea recunoscute la nivel mondial, de la producători căutați pe toate continentele: „Cred cu tărie că rolul unei prăjitorii de cafea este să aducă valoare prin diversitate. De aceea am căutat origini speciale, colaborând cu parteneri care împărtășesc aceleași valori legate de sustenabilitate și comerț echitabil.”
Răzvan a înțeles, în timp, că așa cum fiecare cafea are o identitate proprie, și nevoile oamenilor care o cultivă sunt la fel de diverse. Așa s-a conturat viziunea Pressco – nu ca un brand de cafea care „face bine” prin proiecte de responsabilitate socială, ci ca un business construit chiar pe valorile sustenabilității și echității: „Tot ce facem este construit în jurul acestor valori”, explică Răzvan, referindu-se la multitudinea de proiecte pe care le susține în diverse colțuri ale lumii.
Răzvan a început să călătorească în Etiopia acum trei ani și, de atunci, revine anual. Sărăcia extremă din teren îl apasă de fiecare dată. Femeile sunt, de regulă, cele care muncesc în familie, iar cafeaua este singura sursă sigură de venit. Dar sezonul de recoltare este scurt, iar banii obținuți nu ajung pentru tot anul. Pentru a supraviețui, unii ajung să accepte muncă periculoasă sau să vândă pământ, doar pentru a-și hrăni familia. Răzvan a identificat astfel activități deja existente în stilul lor de viață, dar care nu generau venit, pentru că nu existau sisteme funcționale. Așa a început, acum doi ani, dezvoltarea unor sisteme complementare care să asigure stabilitate financiară în afara sezonului de cafea.
Un exemplu este mierea – albinele sunt parte esențială a ecosistemului cafelei, iar în Etiopia există stupi sălbatici de la care localnicii culeg miere. În acest an, Pressco a creat un lanț logistic care colectează această miere, plătește oamenii pentru munca lor și o transportă la Addis Abeba, unde ONG-ul partener Forested filtrează și testează calitatea. „Așteptăm acum primul transport de miere sălbatică să ajungă în România. Vom putea astfel vinde cafea și miere din aceeași zonă.” Anul viitor, planurile includ cardamom sau piper – toate în ideea de a transforma resursele locale într-o sursă de venit constantă. În Columbia și Peru, Pressco lucrează la importul de panela – un tip de zahăr nerafinat, obținut din trestie de zahăr, extrem de popular în America de Sud.
Într-o altă regiune din Etiopia, Pressco a lansat proiectul AMA – un parteneriat dedicat susținerii femeilor cultivatoare de cafea și emancipării acestora în comunitățile lor. Unul dintre pașii concreți: deschiderea de conturi bancare personale pentru femeile producătoare, pentru ca acestea să aibă control direct asupra veniturilor – un pas uriaș din punct de vedere cultural. În același scop, Răzvan a investit într-un centru de zi destinat educației copiilor acestor femei.
Poate cel mai profund impact al lui Răzvan în toate regiunile unde a investit este încrederea pe care a construit-o cu oamenii. „Faptul că ne întoarcem în fiecare an – mai ales în primii ani – este dovada fizică pentru ei că munca lor contează cu adevărat pentru noi.” Iar în semn de recunoaștere și recunoștință, numele fermierilor colaboratori au fost mereu prezente pe ambalajele Pressco, iar începând cu acest an, sunt primul lucru pe care clienții îl văd pe etichetă.
În ianuarie, Răzvan s-a aflat din nou în peisajele biodiversificate ale Etiopiei, acolo unde cafeaua crește sălbatic – în păduri tropicale pline de vegetație exotică, cu natură pură, neatinsă de chimicale – nu din convingere, ci pentru că pur și simplu nu există bani pentru ele. În ultima sa vizită în Etiopia, Răzvan a avut ocazia să le ofere fermierilor pungi de cafea cu propriul nume pe ele – un gest simbolic, dar cu un impact profund. A dus cafeaua direct înapoi la sursă.
Acesta este și cazul noii cafele Pressco - Ethiopia Bogalech Dukkale, lansată în ediție limitată la OTOTO printr-un workshop Talk & Tasting cu Răzvan la OTOTO Dorobanți - parte din Romanian Design Week, sub umbrela temei "Design Tomorrow Everyday". Mai mult decât o cafea de specialiate unică, această ediție spune povestea unei comunități din regiunea Guji, Etiopia, aflată la peste 2000m altitudine, și a impactului real pe care cafeaua îl are acolo. Produsă de Bogalech Dukkale, mamă a șase copii și cultivatoare dedicată, noua cafea Pressco poartă cu mândrie numele ei.
Participanții la workshop-ul Pressco au fost purtați într-o călătorie de descoperire și degustare, aflând astfel mai multe despre impactul cafelei în comunitățile de origine și traseul ei de la cultivarea boabelor până la prăjire și metodele de preparare. De asemenea, tot în cadrul workshop-ului, participanții au luat parte la procesul de preparare a cafelei în stil tradițional etiopian.
Descoperă aici selecția de cafea de specialitate Pressco de pe rafturile OTOTO.
IMAGINE Pressco, Mihai Ciobanu

Pressco: O cafea de specialitate cu impact
Povestea Pressco a început în Baia Mare, orașul natal al lui Răzvan Iagamos, unde în 2014 a ales să deschidă o prăjitorie de cafea de specialiate din dorința de a descoperi origini cu adevărat spec...
CITEȘTE TOT →
Gut Oggau: Sufletul unei crame biodinamice din Austria
Într-o lume în care agricultura este adesea redusă la randamente și eficiență, Gut Oggau – o cramă biodinamică din Burgenland, Austria – propune o abordare cu totul diferită. Pentru fondatorii Step...
CITEȘTE TOT →
The power of daily choices & everyday acts to design lifestyle, change mindsets and power a healthier, happier tomorrow for us as individuals and communities. As part of this year’s Romanian De...
CITEȘTE TOT →