Sari la conținut

COȘUL TĂU

Coșul tău este gol

Apă, făină și timp. Ritualul pâinii cu maia

Apă, făină și timp. Ritualul pâinii cu maia

CUVINTE Carina Cozminschi

PUBLICAT LA

Simbolul simplității, al întoarcerii la obiceiuri vechi, la timpul dedicat nouă. Pâinea cu maia - și procesul de a o coace - sunt oportunități de a ne deconecta de la un ritm de viață pe repede înainte și de a ne bucura de lucrurile mărunte, care au nevoie de timp.

Odată stăpânit procesul, făcutul de pâine devine și terapie. Așa i s-a întâmplat Andrei, care a început să coacă pâine și face asta de atunci în fiecare zi. Împarte procesul și progresul ei în comunitatea Sourdough Explained, prin cursuri și întâlniri despre pâinea cu maia cum e workshop-ul pe care-l ține la OTOTO Dorobanți. Se bucură în fiecare zi de pâinea scoasă din cuptor, de un proces care o încetinește și o ancorează. Și despre care povestește mai jos. 

Andreea Stefanescu paine cu maia facuta in casa

Andra: Auzim de painea artizanală cu maia din ce în ce mai des: o găsim în brutăriile de specialitate, prieteni de-ai noștri au început să o facă acasă, și e din ce în ce mai prezentă pe social media. Și sunt motive multe pentru asta.

Este pâinea adevărată, fără aditivi și fără zahăr.
Este făcută cu doar 3 ingrediente de bază: apă, făină și sare.
Este mai ușor de digerat, și în același timp are un indice glicemic mai redus decât pâinea clasică.
Are un gust deosebit, dulce acrișor.
Procesul, deși este unul mai lung, ne învață cum să fim răbdători din nou, într-o lume în care totul se întâmplă pe fast forward.
Nu există satisfacție mai mare decât a pâinii proaspăt scoase din cuptor, și o bucurie mai mare ca cea de a o împărți cu cei dragi.

A face pâine cu maia în casă pare la prima vedere o misiune imposibilă. Dar dacă eu am reușit să îi dau de cap, nimeni nu ar trebui să se lase intimidat. La noi în casă, Bogdan, soțul meu, este cel care gătește. Sau cel care se bucură mai mult de proces. De-asta și reticența de la începutul aventurii mele cu pâine cu maia.

maia pentru paine

Maiaua salbatica, ingredientul principal care ajută aluatul să crească, mi-a fost dăruită de o prietenă. S-a nimerit să fiu la ea când a copt una dintre primele ei pâini - căldura cuptorului, aroma, crusta aurie m-au convins că trebuie să îi dau și eu o șansă. Și să-mi dau o șansă :) Maiaua de atunci este aceeași pe care o am astăzi și pe care o împart cu oricine vrea să se apuce de făcut pâine în casă. Să primești maiaua de la cineva este un shortcut care-ți permite să te apuci de făcut pâine direct.

Dacă nu ai access la o brutărie de specialitate, prieteni care fac deja pâine cu maia sau de unde să o cumperi, o poți face și tu de la zero. Maiaua este un amestec de apă și făină, un amestec care în timp devine populat de o cultură de drojdii și bacterii sălbatice. Aceasta cultură  înlocuiește drojdia comercială și face aluatul să crească.

Ca să faci o maia de la zero, ai nevoie de apă, făină, instrucțiuni clare și, mai ales, răbdare. Partea de instrucțiuni o găsești la mine pe site, www.sourdoughexplained.com - despre cum să construiești o maia de la zero, cum să o menții pe termen lung, dar și reteta și pașii pentru prima ta pâine cu maia.

Făcutul de pâine a devenit foarte rapid pentru mine un ritual, parte din săptămâna mea. Făcutul de pâine cu maia este unul dintre puținele lucruri pe care nu le grăbesc, pe care-l las să se întâmple în propriul ritm. Un proces în jurul căruia îmi petrec multe din zile.

framantarea painii cu maia de Andreea Stefanescu

Dimineața, când mă trezesc, îmi hrănesc maiaua, urmând să fie gata de folosire undeva în 7-8h. După-amiaza, undeva în jur de ora 3pm amestec aluatul, urmând ca pe parcursul următoarelor ore să intervin din când in când pentru împăturiri. Formarea aluatului și transferul acestuia în coșuleț pentru dospirea finală o fac în jur de ora 9pm, urmând să fie dospită în frigider peste noapte. Dospirea înceată, la rece, nu doar că ajută la digestibilitate, dar îi și dă gustul acrișor, gust ce face pâinea cu maia diferită și iubită.

A doua zi dimineața coc pâinea, momentul cel mai așteptat. Și deși am copt mii de pâini până acum, bucuria este aceeași de fiecare dată. Deși pașii par numeroși la o primă vedere, intervențiile sunt scurte, astfel încât să pot face alte lucruri în paralel. Mici momente de prezență, în fiecare zi. 

paine cu maia de andreea stefanescu

E un proces - și un produs - de care se poate bucura oricine. Doar dă-i o șansă!

 

IMAGINE

ULTIMELE ARTICOLE
READ UP →

ULTIMELE ARTICOLE
READ UP →
Apă, făină și timp. Ritualul pâinii cu maia

Apă, făină și timp. Ritualul pâinii cu maia

Simbolul simplității, al întoarcerii la obiceiuri vechi, la timpul dedicat nouă. Pâinea cu maia - și procesul de a o coace - sunt oportunități de a ne deconecta de la un ritm de viață pe repede îna...

CITEȘTE TOT →
mama.matters: Mothering the mothers

mama.matters: Mothering the mothers

Mama.matters is a beautiful brand handcrafted in Vienna by three women, putting mothers’ well-being at the center of the conversation surrounding motherhood. And creating premium, organic, self-car...

CITEȘTE TOT →
O POVESTE ALTERNATIVĂ DE CRĂCIUN

O POVESTE ALTERNATIVĂ DE CRĂCIUN

Crăciunul e un timp al poveștilor magice, în care nicio dorință nu e prea mare, al poveștilor care inspiră o altfel de lume, în care nicio posibilitate nu pare de neatins. 

CITEȘTE TOT →